Ceremonies bij afscheid van het leven

Afscheid nemen van het leven, hoe doe je dat? Als je zelf moet gaan... Of als iemand sterft die je dierbaar is... Wat wil je nog zeggen of doen? Hoe? Waar? Een leven is voorbij. Afscheid nemen: het is onvermijdelijk. En meestal is het heel moeilijk.

 

Goed afscheid nemen is veel waard. Daar help ik je graag bij. Samen organiseren we een afscheid waarin het leven dat voorbij is gevierd wordt. Waarbij degene die overleden is volledig tot zijn recht komt: herkenbaar, met een traan, met een lach. Met verdriet, liefde, dankbaarheid. Waarin alles een plek mag krijgen. Terugkijken. En alvast een klein beetje vooruit. Wat heeft iemand voor je betekend tijdens het leven? En wat betekent hij of zij vanaf nu? 

 

Mijn werkwijze: op basis van jullie verhalen en ideeën vinden we een thema, een rode draad, typerend voor de overledene. Daarmee geven we het afscheid inhoud en vorm. Iedere dierbare die iets wil bijdragen, kan zijn of haar rol krijgen. Samen zorgen we ervoor dat de mensen die het afscheid bijwonen één geheel ervaren van woorden, beeld, muziek, handelingen. Ik geef woorden als jullie ze niet kunnen vinden. Vaak maak ik een presentatie van foto's, muziek, film. Tijdens de viering ben ik de voorganger, of de ceremoniemeester. Bij dit alles werk ik nauw samen met de uitvaartverzorger, die jullie vanaf het moment van overlijden bijstaat.

 

Als je meer wilt weten: bel of mail me. Ik ben er graag voor je.

Reacties op een afscheid:

(januari 2019) Over ruimte hebben als familie om het helemaal zelf te doen. Het lijkt mij niet makkelijk om in te schatten hoeveel inbreng je van een familie kan verwachten en hoe goed mensen in staat zijn om hun plannen waar te maken onder die uitzonderlijke omstandigheden. Je hebt ons al snel leren kennen als een mondige familie met uitgesproken wensen. Wij vonden het heel fijn dat je daar zo veel begrip voor had en dat je ons de ruimte en het vertrouwen gaf om er ons eigen afscheid van te maken. Tegelijkertijd heb je ons goed ondersteund en geadviseerd waar dat nodig was. Jouw informele persoonlijke stijl en geduldige 'niets is onmogelijk' houding maakte het voor ons allemaal een stuk makkelijker. We voelden ons in goede handen.
Wij hebben het afscheid van mijn vader in de Hilvaria Studio's ervaren als een lieve, warme en waardige gebeurtenis die we nooit meer zullen vergeten. Mede namens mijn moeder, mijn broertje en mijn zusje wil ik je daar ontzettend voor bedanken.

(september 2018) Via mail, de dag na het afscheid. Marieke, door de hectiek heb ik je gisteren niet meer gezien. Maar wat was het mooi. Mijn broer is trots dat we dit op zijn manier hebben afgesloten. Zonder jou was dit (en dat durf ik namens de familie te zeggen) niet op deze manier gelukt. Marieke heel veel dank ook voor jouw prachtige persoonlijke woorden.

(maart 2018)  Yvonne (Linde Uitvaart - Leende) en Marieke, Zij vullen elkaar aan met hun passie en talent. Het straalt af op het prachtige resultaat dat wordt gerealiseerd. Bedankt voor jullie inzet, professionalisme, creativiteit, inlevingsvermogen, toewijding en warme liefde bij de uitvaart van Marianne Bosma, The love of my life. Groetjes Johan Snoeijen

(februari 2018)  Nogmaals bedankt voor jouw bijdrage aan een speciaal en bijzonder afscheid van mijn vader. Jouw heel persoonlijke benadering, geduld, steun en medeleven hebben ons heel goed gedaan. Leonie (Uitvaartverzorging Leonie van den Tillaart - Son) en jij hebben er een prachtig afscheid van gemaakt.

(februari 2018) Ontzettend bedankt voor wat je voor mij en de familie hebt betekend. Het was erg fijn hoe je alles in goede banen hebt geleid en je hebt mij troost en ook handvaten voor de toekomst geboden met je treffende verhaal, dat sprak mij erg aan.

(september 2017) Beste Marieke, tijdens het afscheid van mijn vader verbond jij op integere wijze met jouw woorden de persoonlijke bijdragen tot één prachtige reis door zijn leven . En ook de praktische kant konden we met een gerust hart aan jou overlaten, waardoor het afscheid heel mooi, intens en waardevol is geworden. Je kunt het maar één keer goed doen, en dat heb je meer dan waargemaakt.

(september 2017) Heel veel dank voor jouw bijdrage aan het afscheid van mijn vader gisteren. We hadden deze dag liever niet meegemaakt, maar als het dan toch moest, dan zoals het was. We kunnen niet verzinnen hoe we het afscheid beter of mooier hadden kunnen maken. Heel veel dank voor jouw steun, hulp en de woorden die jij hebt gekozen.

(juli 2017) Nogmaals wil ik je bedanken voor jouw hulp om het afscheid van mama zo speciaal te maken. We hebben het contact met jou als heel prettig, warm en bijzonder aangenaam ervaren. Van alle mensen die bij het afscheid waren en die we hebben gesproken hoorden we alleen maar lovende woorden. Mama heeft echt het afscheid gehad dat ze verdiende. Supermooi.