Ceremonies bij afscheid van het leven

Afscheid nemen van het leven, hoe doe je dat? Als je zelf moet gaan... Of als iemand sterft die je dierbaar is... Wat wil je nog zeggen of doen? Hoe? Waar? Een leven is voorbij. Afscheid nemen: het is onvermijdelijk. En meestal is het heel moeilijk.

 

Goed afscheid nemen is veel waard. Daar help ik je graag bij. Samen organiseren we een afscheid waarin het leven dat voorbij is gevierd wordt. Waarbij degene die overleden is volledig tot zijn recht komt: herkenbaar, met een traan, met een lach. Met verdriet, liefde, dankbaarheid. Waarin alles een plek mag krijgen. Terugkijken. En alvast een klein beetje vooruit. Wat heeft iemand voor je betekend tijdens het leven? En wat betekent hij of zij vanaf nu? 

 

Mijn werkwijze: op basis van jullie verhalen en ideeën vinden we een thema, een rode draad, typerend voor de overledene. Daarmee geven we het afscheid inhoud en vorm. Iedere dierbare die iets wil bijdragen, kan zijn of haar rol krijgen. Samen zorgen we ervoor dat de mensen die het afscheid bijwonen één geheel ervaren van woorden, beeld, muziek, handelingen. Ik geef woorden als jullie ze niet kunnen vinden. Vaak maak ik een presentatie van foto's, muziek, film. Tijdens de viering ben ik de voorganger, of de ceremoniemeester. Bij dit alles werk ik nauw samen met de uitvaartverzorger, die jullie vanaf het moment van overlijden bijstaat.

 

Als je meer wilt weten: bel of mail me. Ik ben er graag voor je.

Reacties op een afscheid:

Als het goede door omstandigheden niet meer zichtbaar was. Dank dat je de gevoelens van liefde in plaats van afweer en verzet hebt weten wakker te maken. Zonder jou was dit afscheid heel anders verlopen. Ik vond het een warm afscheid met zoveel respect, waarde en liefde dat het helend en troostend kon zijn voor ons allemaal. Uit de grond van mijn hart dank daarvoor.

Over ruimte hebben als familie om het helemaal zelf te doen. Het lijkt mij niet makkelijk om in te schatten hoeveel inbreng je van een familie kan verwachten en hoe goed mensen in staat zijn om hun plannen waar te maken onder die uitzonderlijke omstandigheden. Je hebt ons al snel leren kennen als een mondige familie met uitgesproken wensen. Wij vonden het heel fijn dat je daar zo veel begrip voor had en dat je ons de ruimte en het vertrouwen gaf om er ons eigen afscheid van te maken. Tegelijkertijd heb je ons goed ondersteund en geadviseerd waar dat nodig was. Jouw informele persoonlijke stijl en geduldige 'niets is onmogelijk' houding maakte het voor ons allemaal een stuk makkelijker. We voelden ons in goede handen.

Over de samenwerking tussen uitvaartverzorger en ritueelbegeleider. Yvonne (Linde Uitvaart - Leende) en Marieke, Zij vullen elkaar aan met hun passie en talent. Het straalt af op het prachtige resultaat dat wordt gerealiseerd. Bedankt voor jullie inzet, professionalisme, creativiteit, inlevingsvermogen, toewijding en warme liefde bij de uitvaart van Marianne, The love of my life.

Nogmaals bedankt voor jouw bijdrage aan een speciaal en bijzonder afscheid van mijn vader. Jouw heel persoonlijke benadering, geduld, steun en medeleven hebben ons heel goed gedaan. Leonie (Uitvaartverzorging Leonie van den Tillaart - Son) en jij hebben er een prachtig afscheid van gemaakt.

Een afscheid dat helpt om verder te gaan. Ontzettend bedankt voor wat je voor mij en de familie hebt betekend. Het was erg fijn hoe je alles in goede banen hebt geleid en je hebt mij troost en ook handvatten voor de toekomst geboden met je treffende verhaal, dat sprak mij erg aan.

Je kunt het maar één keer goed doen. Beste Marieke, tijdens het afscheid van mijn vader verbond jij op integere wijze met jouw woorden de persoonlijke bijdragen tot één prachtige reis door zijn leven . En ook de praktische kant konden we met een gerust hart aan jou overlaten, waardoor het afscheid heel mooi, intens en waardevol is geworden. Je kunt het maar één keer goed doen, en dat heb je meer dan waargemaakt.